Ajánlott oldalak:
Otthoni előkészületek

A babaúszó foglalkozások nem a baba 3 hónapos korában az uszodában kezdődnek, hanem már néhány hetesen, a baba számára megszokott, biztonságos környezetben, az otthonában.

Kedves Anyukák, Apukák! Ha van lehetőségetek rá, amint a köldökcsonk meggyógyult, felejtsétek el a kiskádas fürdetést. A baba természetes közege a víz, hiszen élete első 9 hónapját az édesanyja méhében abban töltötte. Ha van otthon nagy kádatok, fürödjetek együtt a babával és engedjétek őt ellazulni a kellemes vízben. Ha a kád mérete engedi, akkor végezhetők különböző előkészítő (ún. kádas) gyakorlatok is, ezekről később olvashattok.

Van viszont egy nagyon fontos dolog, ami legyen minden babaúszó esti fürdésének a része, váljon szertartássá. Ha együtt fürdesz a babával, ültesd őt az öledbe, támaszd meg a testét, fejecskéjét a mellkasoddal. Fogj egy kis pohárban/locsolókannában egy kis vizet és egy határozott "Merülünk!" vezényszó után finoman csurgasd a babád homlokára, (először csak 1-2 másodpercig, az első hét után már a 3 stabilan meglesz - számoljunk hangosan locsolás közben) végig az arcocskáján. A babák veleszületett búvárreflexe működik, ha víz éri az arcukat, zár a garat és a hangrés és levegőt fújnak ki az orrukon, ezért nem fognak vizet nyelni. Ez a reflex azonban 6-7 hónapos kor körül már lerövidül, (el nem tűnik, mert felnőtt korban is rendelkezünk még ezzel a képességgel, ám addigra már 1 mp-re rövidül az ideje) így a rendszeres gyakorlással tanult, akaratlagos folyamattá alakíthatjuk át, ezzel segítve babánkat a későbbi úszásban. Ha nincs otthon nagy kád, akkor a kis kádban is elvégezhető ez a gyakorlat, csak arra figyeljünk, hogy a baba felsőteste közelítsen a függőlegeshez amikor locsolunk.

Amikor már rendszeres résztvevői vagyunk az úszásóráknak, akkor sem szabad ezt a mindennapos gyakorlást abbahagyni, folytassuk a locsolást minden este, egyre hosszabb ideig (hamarosan 8-9-ig is el tudunk majd számolni).

Locsolásra fel!

Kádas gyakorlatok

A víz, mint közeg, lágy hullámzása ismerős a babák számára, megnyugtatja, ellazítja őket. A közös fürdések a babakor legintimebb pillanataival ajándékozzák meg babát-szülőt egyaránt. A közös fürdések alkalmával simogasd a babádat, énekelj neki, beszélj hozzá. Ha a babád esetleg fáradt vagy nyűgös, akkor nem szabad erőltetni, mindig addig gyakoroljunk csak, amíg a pici szívesen csinálja, élvezi.

1. Lebegés hason

Két tenyeredet fordítsd felfelé, tedd őket egymás mellé, majd erre a kis „úszódeszkára” fektesd fel a babádat hason. Figyelj arra, hogy a csuklódat emeld ki a vízből, mert az apróságok gyenge nyakizmai hamar elfáradhatnak és akkor a kis fejét a csuklóddal tudod megtartani, megóvni őt attól, hogy belekortyoljon a fürdővízbe. Nyújtsd ki a könyöködet és told el magadtól a babádat, majd pedig húzd vissza, így ringasd őt a víz felszínén, miközben dúdolsz neki.Ha a kád mérete ezt nem engedi, akkor végezhető a gyakorlat a kád széléről is, úgy, hogy csak a baba van a vízben, a következőképpen:
Fektesd nyitott tenyeredbe a babát, hason. Ujjaid nézzenek kifelé, a baba oldala irányába. Az egyik kezed a baba mellkasa alatt legyen, a másik a hátánál. Valójában fölső kezeddel csak a biztonságot adod meg a babádnak, tartanod nem kell vele, csak kísérd a mozgást. Alsó kezeddel tartsd a baba állát, hogy megóvd attól, hogy ha elfáradnának a gyenge nyakizmai, kortyoljon a fürdővízből. Húzd végig a kád egyik szélétől a másikig. Lassan, nyugodt mozdulatokkal végezd a gyakorlatot, figyeld meg közben, hogy milyen édesen mozgatja végtagjait a babád.

2. Lebegés háton

A fent leírt mozgásnak a fordítottja. Nyitott tenyeredben tartod a csöppséged tarkóját, másik kezedet a mellkasára teheted, de ha elég bátor vagy, arra sincsen szükség. Olyan apró a babád buksija, hogy kényelmesen fekszik ebben a pózban a kezedben. Máshol nem kell támasztanod, hagyd, hogy lebegjen a vízen. Puszild meg lebegő babád pocakját, dúdolj neki, és így húzd a kád egyik szélétől a másikig, majd vissza.

Készítette:
Dr. Hack Petra      Tel: 06706328009       E-mail: aquauszoakademia@gmail.com